top of page

פגיעה וניצול מיני

מגע מיני יכול להיות נעים וכיפי, אבל לפעמים גם יכול להיות לא נעים או מבלבל. אם במפגש המיני אנחנו מרגישים לא בטוחים, שלא כל כך מתייחסים למה טוב לנו ומה לא טוב לנו, כדאי לעצור ולבדוק, אם אנחנו רוצים להמשיך את הקשר, ואם יש משהו שיכול לעזור לנו. אנשים הם שונים זה מזה, ויכולים להפריע להם דברים שונים. אך כשאנחנו מזהים ומזהות שהגבול שלנו נחצה - חשוב להיות קשובים לעצמנו.

מהי פגיעה מינית?

פגיעה מינית היא כל מעשה מיני שנעשה ללא הסכמה חופשית. אם מעשה בעל אופי מיני, כמו חיבוק, אמירה, נשיקה, ליטוף, יחסי מין ועוד, נעשה ללא הסכמה חופשית, זוהי פגיעה מינית על פי חוק.

פגיעה מינית כולל הרבה מאד מעשים, כמו: הטרדה מינית, מעשה מגונה, אונס, מעשה סדום, אונס קבוצתי וגילוי עריות (פגיעה מינית בתוך המשפחה).

גם צילום והפצה של תמונות ללא הסכמה חופשית הם פגיעה מינית לפי החוק.

 

מיתוסים לגבי פגיעה מינית

ברוב המקרים של פגיעה מינית הפוגע לא יפעיל כוח פיזי או יאיים בנשק, אלא ישתמש בדרכים מתוחכמות יותר, כמו הפחדה, הפעלת לחץ, מניפולציה, איום ודרישה לשמור את המעשים בסוד. פגיעה מינית מתקיימת בכל חברה, בכל הדתות, בכל העדות ובכל הארץ. מגע מיני שנעשה תוך ניצול פערי גיל, יחסי מרות או מעמד חברתי, גם אם לכאורה הייתה בהם "הסכמה" שאינה חופשית, נחשבים גם הם לתקיפה מינית.

 

ברוב הפעמים מי שפוגע יהיה מוכר לנפגע/ת מלפני הפגיעה, ויהיה מישהו קרוב, שאפשר לתת בו אמון. אפילו חבר/ה, שכנ/ה, מורה, מדריכ/ה, בן/בת זוג ואפילו קרובי משפחה, אחים והורים.

 

בגלל שכל כך קשה להבין שפגיעה מינית היא נפוצה וקרובה אלינו, אנחנו מחפשים הסברים לשאלה ״למה זה קרה לי״. אבל אי אפשר למצוא סיבה לפגיעה מינית, והאחריות על הפגיעה היא של מי שפגע ותקף בלבד. הסטטיסטיקות מראות שאין קשר בין לבוש חשוף לבין פגיעה מינית, אין קשר לשתיית אלכוהול או סמים לבין פגיעה, וגם לא לניסיון מיני קודם. רוב המקרים של הפגיעה המינית מתרחשים בבית של הפוגע או של הנפגע/ת.

כשאדם שאנחנו סומכים עליו פוגע מינית, זה מאד מטלטל. אם מורה, מדריכ/ה, שכנ/ה או אדם אחר קרוב אליכם ויש לו סמכות עליכן/ם מתנהג אליכם באופן מיני ודורש מכם מעשים מיניים - זה חוצה גבול וזה לא חוקי. כל מי שאחראי על ילדים ונוער צריך לשמור על גבולות במערכת היחסים, ולא לייצר קשר אינטימי מיני. לפי החוק, זהו ניצול של המעמד והסמכות שלו לרעה. אם מבוגר מבקש מכם או מחברים או אחים שלכם בקשות שחורגות מתפקידו, ומבקש מכם לשמור על זה בסוד, כדאי לשים לב ולדעת שזה אסור.

 

כדאי לדעת שגם צילום והפצה של תמונות ללא ידיעה וללא הסכמה של המצולם/ת, כאשר התמונות הן תמונות עירום או של מעשים מיניים - גם זו פגיעה מינית על פי חוק. אם מציעים לכם להצטלם, או אם מגיע אליכם תמונה של מישהו אחר, נסו לא לקחת בזה חלק ולהגיד גם לאחרים, שזה לא חוקי.

 

האם גברים גם עוברים פגיעה מינית?

גם גברים, כמו נשים, יכולים להיות קורבנות לתקיפות מיניות. למעשה עד גיל 12 בנים ובנות נפגעים מינית בשיעורים דומים, וההערכה היא כי1  מכל 6 גברים חווה תקיפה מינית כלשהי במהלך חייו. 

 

מהי הסכמה חופשית?

הסכמה חופשית היא הסכמה שנובעת מרצון הדדי, וניתנת באופן מפורש. זהו מצב שבו לא מופעל לחץ, מצב שבו אפשר להסכים אבל אפשר גם לסרב, בלי לחשוש שיקרה לך משהו רע.

  • הסכמה חופשית משמעותה שאם יש הסכמה למשהו אחד, לא חייבת להיות הסכמה למשהו אחר.

  • אם יש הסכמה פעם אחת, לא חייבת להיות הסכמה שוב.

  • אם יש הסכמה עם מישהו/י אחד/ת, לא חייבת להיות הסכמה עם מישהו/י אחר/ת.

 

באילו מצבים אין הסכמה חופשית?

  • זו לא הסכמה חופשית אן היא מושגת באמצעות אלימות, לחץ, סחיטה או איומים

  • זו לא הסכמה חופשית אם מי שאיתך נמצא/ת במצב של חוסר הכרה או הכרה מעורפלת, למשל בעקבות צריכה מרובה של אלכוהול ו/או סמים.

  • זו לא הסכמה חופשית אם לאדם אחד יש סכות או אחריות על האדם השני, למשל: מורה ותלמיד/ה, מדריכ/ה וחניכ/ה, מעסיק/ה ועובד/ת.

  • זו לא הסכמה חופשית אם האדם השני היא/הוא בעל לקות שכלית או נפשית.

 

ומה לגבי הגיל החוקי לקיום יחסי מין שכוללים חדירה?

לפי החוק, הסכמה חופשית מתקיימת רק מעל גיל 14, אך לא תמיד.

בין הגילאים 14-16 מותר לקיים יחסי מין מלאים כל עוד אין פער של 3 שנים בין בני הזוג. אחרת זה ייחשב ללא הסכמה חופשית וכעבירה על החוק

 

מה לעשות אם נפגעתי? למי לפנות?

אם את/ה מרגיש/ה שנפגעת וזה מטריד אותך, אל תישאר/י עם זה לבד.

אם את/ה חושב/ת על זה הרבה, יש לך שינויים בהרגלי האכילה והשינה, את/ה מתרחק/ת מחברים וחברות או דווקא יוצא/ת יותר מבעבר, אם מטריד אותך מה שקרה  - כדאי למצוא למי לספר.

אפשר למצוא חבר/ה או מבוגר/ת שאת/ה סומכ/ת עליה/ו.

 

אפשר גם להתקשר לקווי הסיוע לנפגעי ולנפגעות תקיפה מינית:

1202- נשים ונערות, 1203 - גברים ונערים.

בקווי הסיוע אפשר לספר מה שמרגיש לכן/ם נכון, אפשר לא לתת את כל הפרטים והמידע ולדבר באופן אנונימי לחלוטין.

אל תשאר/י עם זה לבד. אנחנו כאן בשבילך.

 

מה לעשות אם חבר/ה שלי נפגעו?

אם מישהו/י מהסביבה הקרובה שלכם סיפר/ה לך על פגיעה מינית כדאי לזכור שזה מצב מאד קשה ומבלבל. יכול להיות שהיא או הוא לא מבינים עד הסוף מה קרה, שהם מאשימים את עצמם ומתביישים שהם נתנו לזה לקרות. תהיו חברים טובים, תקשיבו למה שיש להם לספר, תזכירו להם שזה לא אשמתם/ן ושהם פעלו בצורה הכי טובה שיכולה להיות. תציעו להן לפנות לעזרה, לדמות מבוגר/ת שאתם סומכים עליה, או לקווי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית.

 

bottom of page