
מיניות ומוגבלות

מוגבלות ומיניות?! היילכו שניהם יחד? ומה לגבי זוגיות?
רבים מהצעירים שמגיעים אלינו שואלים את עצמם את השאלות הללו. הסיבות לשאלות הללו רבות ומגוונות, ופעמים רבות הן נעוצות ביחס של הסביבה כלפי א/נשים עם מוגבלויות, ולא באיש או באישה עם המוגבלות. אם הגעתם לכאן, ההצעה שלנו היא להמשיך ולשוטט במידע הרב הנמצא באתר, המיועד לכולם/ן. אתםזן מוזמנים/ות להמשיך ולקרוא גם כאן, בתוכן ייחודי המעסיק נוער וצעירים/ות עם מוגבלות.
בדיוק בשביל זה אנחנו כאן. בדף זה תוכלו למצוא מידע שעונה על השאלות הללו. כמו כן, תמיד ניתן לפנות אלינו לשיחה מעמיקה יותר, לייעוץ ולטיפול. תזכרו: הזכות למיניות וזוגיות שייכת לכולם ולכולן, לא/נשים בלי ועם מוגבלות.
שאלות נפוצות:
כיצד המגבלה באה לידי ביטוי בזוגיות? מה מקומה?
באופן כללי, מוגבלות באה לידי ביטוי בזוגיות בהתאם לעיסוק שהיא מצריכה ובהתאם למשקל שניתן לה. כך למשל ייתכן כי מבחינה טכנית המוגבלות של אחד מבני הזוג או של שניהם תצריך התאמות נגישות שונות ומגוונות בשגרה ובאירועים מיוחדים דוגמת תכנון טיול. אולם, מבחינת הקרבה והיחסים בין השניים, המוגבלות בקושי תורגש.
האם אני מחפש/ת בן/בת זוג עם או בלי מגבלה?
ישנם זוגות רבים שאחד מהם עם מוגבלות וזוגות רבים ששניהם עם מוגבלות. בחיפוש אחר זוגיות, מומלץ לשמור על ראש פתוח להזדמנויות היכרות שונות שייקרו בדרכם. זכרו שאין חוקים לאהבה. העיקר שבן/בת הזוג מתאימ/ה לך ומסב/ה לך שמחה, אהבה, חברות ותמיכה. במקרה זה, לצד תקשורת זוגית טובה וישירה, השמיים הם הגבול.
כיצד עלי להציג את עצמי בדייט או באתר היכרויות והאם אני יכול/ה להרשים גם באתר של אנשים בלי מוגבלות?
הצגה עצמית באתרי היכרויות יכולה להיות מורכבת ומעוררת מחשבה, תהיות וחששות בקרב מרבית המשתמשים, עם או בלי מוגבלות. ישנם בעלי מוגבלות שתמונת הפרופיל שלהם איננה מציגה את המוגבלות וישנם כאלו שתמונתם מציגה את המוגבלות באופן ברור ומיידי. התשובה לשאלה האם להציג את המוגבלות בתמונה, בתיאור העצמי או בתחילתה של שיחה, איננה חד משמעית ותלויה בתחושות של בעל הפרופיל.
דוגמא: אייל (שם בדוי) חושב שלא כדאי להציג את המוגבלות ביצירת הקשר הראשוני עם שירה באתר היכרויות. לתפיסתו, הוא רוצה קודם כל להציג בפניה את התחביבים שלו ואת ההרגלים שלו ובאופן כללי, את האישיות שלו. רק לאחר מכן, יציין שיש לו מוגבלות שהינה חלק ממנו אך לא "צובעת" את מי שהוא. לעומת זאת, שירה (שם בדוי) תעדיף להציג את המוגבלות בפני אייל עוד בשלב יצירת הקשר. לתפיסתה של שירה היא אישה עם מוגבלות, אשר הינה חלק ממנה ואין טעם להסתיר זאת. אם זה "נועד להיות", הצגת המוגבלות עוד מההתחלה לא תגרע מיצירת הקשר ביניהם.
לצד דוגמאות אלו, ישנן עוד אינספור עמדות ותפיסות שונות ומגוונות. אין תשובה ברורה מה נכון, העיקר הוא לעשות את מה שמרגיש לכם טבעי ונכון. אם סוגיות אלו מעסיקות אתכם, אתם מוזמנים לפנות אלינו ולבחון יחד מהי עמדתכם בנושא, מה הגורמים לה וחשוב מכל, האם היא משרתת אתכם.
מה כדאי ללבוש לדייט ראשון?
גם לשאלה זו אין תשובה חד משמעית, העיקר שתרגיש/י טוב ובנוח בנראות שלך, על מנת שתוכל/י להרגיש ולהתנהג (עד כמה שניתן, בכל זאת זה מלחיץ) בטבעיות ובנינוחות ולהנות מהדייט.
כמה לחשוף את עצמי בפני בן/בת זוג פוטנציאלי/ת ובאיזה שלב?
חשיפה גופנית תלויה בתחושת הבטחון בפרטנר/ית, בתחושת המוכנות האישית והסובייקטיבית וכמובן בכמיהה לעשות זאת. כל עוד הנך בטוח/ה שפעולה זו, בין אם היא הדרגתית או מיידית, איננה מתרחשת מתוך תחושת לחץ או פחד לאכזב את הפרטנר/ית, אז זה מצוין.
אם יש לי מטפל/ת סיעודי/ת, האם כדאי להביא אותו/ה לדייטים? ומה בנוגע לעזרים טכניים (מקל / מכשיר שמיעה / לוח תקשורת, ועוד)?
נוכחותו של מטפל/ת סיעודי בחיי היומיום לעתים הינה הכרחית ומורכבת. נלווות לה שאלות רבות כגון:
-
עד כמה המטפל/ת היא/הוא חלק אינטגרלי מחיי,
-
עד כמה אני נפרד/ת ממנה/ו?
-
איזה מקום אם בכלל הם צריכים לתפוס בזוגיות שלי?
התשובות לכך כמובן תלויות ברמת הנזקקות למטפל/ת, לקשר הייחודי שנרקם, משך הזמן עמו או עימה ועוד. בכל מקרה, חשוב לזכור שלכל אדם יש את הזכות לפרטיות. במידה ויש קושי לממש זאת בינו לבין עצמו או במסגרת הזוגיות, ניתן ומומלץ לשוחח על כך עם המטפל/ת ולהיוועץ בבני משפחה ו/או אנשי מקצוע, במידת הצורך, בנוגע לדרכים להשגת פרטיות.
אם מישהו/י חושק/ת בי, האם זה אומר שבכל מקרה כדאי לי להתנסות מינית?
כשמישהו חושק בנו, אנו בדרך כלל מרגישים מחוזרים ומרוממים, אך ממש לא תמיד זה המקרה. ההתנסות המינית צריכה להיות תמיד מתוך כוונה, רצון ומוכנות. אם את/ה חושק/ת בו/בה בחזרה, ויש בך סקרנות וחשק, המגע נעשה בהסכמתכם החופשית וברצון ההדדי של שניכם, אז אין בעיה להתנסות.
מה עושים אם יש לי תשוקות מיניות אבל אני לא יודע/ת איך אני יכול/ה בפועל לשלוט ולהפעיל את הגוף בגלל המוגבלות?
א/נשים רבים עם מוגבלויות מרגישים לעיתים כי המוגבלות אינה מאפשרת להם לממש את תשוקותיהן המיניות (דוגמת מוגבלות בתנועת פלגי הגוף ועוד). לשם כך, סקסולוגיים ורופאים מומחים לשיקום מיני פתחו גוף ידע נרחב בנושא זה, אשר עשוי לסייע במימוש המיניות של א/נשים עם מוגבלויות.
האם אי פעם אני אוכל להיות הורה?
א/נשים רבים עם מוגבלויות הינם הורים (יחד עם בן/בת זוג עם/ בלי מוגבלות או לבד). מבחינה ביולוגית, במקרים בהם עולה קושי להרות, ניתו לפנות לקבלת ייעוץ מקיף ומקצועי מטעם א/נשי מקצוע מומחים לפוריות ולבחון את המלצותיהם בנוגע לדרכים השונות האפשריות בהן ניתן להפוך להורים. לצד זאת, פעמים רבות החשש סביב ההורות נובע מיכולת האדם עם המוגבלות לטפל בתינוק/ת, בילד/ה ובנער/ה במהלך תהליכי ההתפתחות. הורים רבים עם מוגבלות מוצאים פתרונות יצירתיים להתמודדות עם המכשולים הטכניים בגידול ילדים (דוגמת התאמת הבית ואביזרי התינוקות למוגבלות ההורה, תרגול עם מדריכים שיקומיים, קורסים, הסתייעות בבני המשפחה או בסייעת בתשלום ועוד). המלצתנו היא לעסוק בסוגיות הללו לעומק, יחד עם המשפחה ורשת התמיכה, במידה ויש, ובמידת הצורך, עם א/נשי מקצוע.
את/ה מוזמנ/ת לפנות אלינו לשם שיח מעמיק בנוגע לכל אחת מהשאלות שהוצגו מעלה, ועוד.