top of page

הגוף המשתנה - נערות

איזה שינויים פיסיולוגים מתרחשים אצל בנות?

השינוי הראשון בתחילת גיל ההתבגרות הוא צמיחת השדיים. השינוי מתחיל בממוצע בין הגילאים 10- 11. התהליך נמשך כ- 4 שנים. כל אחת מתפתח בקצב שונה ולכל אחת צורה ומראה אחר של שדיים.

 

האם גודל השדיים שלי ישפיע על מידת הנשיות שלי?

גודל השדיים משתנה מאחת לאחת. יש כאלה שהשדיים שלהן צומחים בתחילת גיל ההתבגרות ויש שבסוף גיל ההתבגרות. יש כאלה שהפטמה שלהן בולטת החוצה ויש כאלה שהיא מוכנסת פנימה. מה שחשוב להבין הוא שגודל החזה אינו משפיע על מידת האטרקטיביות שלך או על מידת הנשיות שלך. את יפה בדיוק כמו שאת. מה שחשוב הוא הפנימיות שלך ולא גודל החזה שלך. כמו שלנערות יש העדפות שונות במראה של נערים, ככה גם לנערים יש העדפות שונות במראה של נערות.

 

השדיים שלי אינם סימטריים. האם זה תקין?

כמו בכל איבר בגוף שלנו שיש לנו ממנו שניים, גם בשדיים אין אחידות בין שד לשד. לפעמים יש שד עם נטייה ימינה או שמאלה. לפעמים אחד יותר קטן מהשני. זה תקין לגמרי, חוץ ממקרים חריגים בהם יש אי סימטריות חריגה ביותר ואז יש צורך בהתערבות רפואית.

כיצד הפות שלי נראית?

לכל אחת פות אחרת, בצבעים אחרים, בגדלים אחרים. יש כאלה עם שפתיים חיצוניות גדולות, יש כאלה עם קטנות, יש כאלה שאחת גדולה ואחת קטנה. כולנו שונות ולהיות שונה זה להיות נורמאלית. אנו מזמיות אותך ללמוד על הגוף שלך, לקחת מראה ולהתסכל כיצד הפות שלך נראית. ככה תוכלי לזהות אם יש משהו לא תקין או משהו שמשתנה, אבל גם להכיר את המקומות הנעימים והטובים.

להסבר על מבנה הפות

 

שיער ערווה (שיער סביב הפות)

צמיחת שיער הערווה מתחילה בערך בתקופה שבה מתחילה גדילת השדיים. הצמיחה הנה איטית.  תחילה שיער הערווה מופיע על השפתיים החיצוניות של הפות והוא חלק ועדין. בהמשך השיער הופך להיות סמיך ומסולסל ומכסה בהדרגה תוך 3 - 4 שנים את משולש הערווה בתחתית הבטן.

 

האם אני צריכה להוריד את שיער הערווה?

בשנים האחרונות יותר ויותר נערים ונערות מסירים את שיער הערווה שלהם. הסיבה לכך היא בעיקר בגלל השפעת הפורנוגרפיה על מה שאנחנו חושבות שצריך לעשות. בסרטים פורנוגרפיים איברי המין חלקים לגמרי וכמעט ולא ניתן לראות שיער ערווה. אין שום חובה להוריד את שיער הערווה. זו בחירתך החופשית. מדובר בעניין של אופנה. מבחינה בריאותית, אין צורך להסיר את השיער ולעיתים צצות בעיות עור כשמתחילות להסיר אותו.

 

אם אני רוצה להסיר את שיער הערווה שלי, מה הדרך הטובה ביותר לעשות את זה?

ישנן מספר דרכים להסרת שיער הערווה, אך ההמלצה שלנו היא להשתמש במספריים עדינות (כמו מספריים לגזירת ציפורניים) ורק לקצר קצת את השיער ולא להוריד אותו בצמוד לעור. גילוח והורדת השיער בצמוד לעור יוצרת לעיתים שיערות כלואות בתוך העור ופצעים מוגלתיים ולכן דילול באמצעות מספריים הוא הטוב ביותר. אפשרויות נוספות הן סכין הגילוח, מכונת גילוח, שעווה, קרם להסרת שיער, קרני לייזר ואינפרא. רוב הפתרונות הללו יכולים לגרד לאחר הסרת השיער, ליצור שערה כלואה מתחת לעור, מה שיגרום לפצעים בתוך העור ולכן אינם מומלצים. לייזר ואינפרא הן השיטות עם תופעות הלוואי הקטנות ביותר, שתיהן מאפשרות להיפטר מרוב שיער הערווה לצמיתות אבל מחייבות טיפול על ידי אנשי מקצוע מוסמכים במכון מקצועי. כמו כן, מכיוון שמדובר בהורדת שיער לצמיתות, ההמלצה שלנו היא לחכות עם זה קצת כי ייתכן והאופנה והרצונות שלך ישתנו בעתיד.

 

מחזור חודשי

אחד מהשינויים הגדולים של גיל ההתבגרות אצל נערות הוא הופעת הווסת (הדימום החודשי. נקרא לעיתים גם מחזור). הווסת מופיעה כשנתיים אחרי תחילת גדילת השדיים. הגיל הממוצע לקבלת הווסת בישראל הוא בין 12 – 13. חייב להיות אחוז מסוים של שומן בגוף – 17% כדי שהווסת תופיע. בשנים הראשונות מחזוריות הווסת יכולה להיות בלתי סדירה, עם הפסקות ארוכות בין הווסתות.

 

מה קורה במחזור החודשי?

מחזור הפוריות שלנו הוא תהליך ביולוגי מתוזמן המתנהל ב- 4 שלבים:

  1. ביוץ: בכל חודש משתחררת ביצית בשלה מהשחלה ומתחילה את מסעה דרך החצוצרות אל הרחם - תהליך זה נקרא ביוץ.

  2. היווצרות רירית הרחם: בשולי הרחם נוצרת שכבה עדינה ורכה (רירית הרחם), שנועדה להזין את הביצית המופרית במידה ויש הריון.

  3. אם אין התעברות, רמת ההורמונים יורדת, והגוף שאינו זקוק לרירית הרחם פולט אותה דרך הנרתיק יחד עם הדם. זהו הדימום הנקרא בשפה רפואית "וסת" ובשפתנו "מחזור".

  4. הגוף, שהבין שבחודש זה לא התעברנו, ממתין מספר ימים, ומבשיל באחת השחלות ביצית חדשה. כך מתחיל מחזור חדש של פוריות/

נשים ממשיכות לקבל ווסת עד שתסתיים תקופת הפוריות שלנו בסביבות גיל 45-50, למעט בתקופות בהן נהיה בהריון והרקמה בשולי הרחם תישאר ותתפתח כדי להזין את העובר, או מסיבות בריאותיות שונות.

 

מה קורה אם הווסת שלי אינו סדיר?

זה טבעי לגמרי שבשנים הראשונות הווסת לא יהיה סדיר. יכול להיות שייקח לגוף שנתיים ואפילו יותר להפוך את הווסת לקבוע. לפעמים גם משקל גוף נמוך משפיע על הווסת. לאורך השנים הווסת ישתנה ויהיה ארוך וסדיר יותר.

אצל רוב הנערות הדימום מופיע פעם בחודש, בערך כל 28 ימים. אצל חלק מהבנות הדימום מופיע מוקדם או מאוחר יותר. כל עוד קיבלת מחזור כל 21 עד- 35 ימים, זה נורמאלי. משך הדימום יכול להשתנות ולנוע בין 3 ל-7 ימים, וגם עוצמתו אינה אחידה. כל זאת משתנה מנערה לנערה או מאישה לאישה.

 

במה עדיף להשתמש בווסת: בטמפון או בתחבושת?

לכל אחת העדפה שונה. יש כאלה שמרגישות בנוח עם טמפון ויש כאלה שמרגישות בנוח עם תחבושת. תחבושות עשויות מחומר סופג, המונח בין הגוף לבין התחתונים ואוגר את הדימום לאורך שעות בלי להעבירו לבגדיכן. יש תחבושות עם כנפיים  (פסי הצמדה לתחתונים) ויש בלי, יש דקות ויש עבות. כל אחת בוחרת את התחבושות לפי הנוחות ועוצמת הדימום שלה. 

הטמפונים, מצד שני מוחזקים על ידי דפנות הנרתיק וסופגים את הנוזלים בתוך הגוף. בימים שיש לכן שיעורי ספורט, התעמלות או ריקוד, שבהם לובשים בגדים צמודים יותר, ייתכן שהטמפון יהיה יותר נח לשימוש. אם אתן רוצות לשחות בים או בבריכה, הטמפון מאפשר זאת.  המבושם קלות.

 

מתי עליי להחליף תחבושת או טמפון?

תדירות ההחלפה תלויה בקצב הזרימה ובמה שבחרת. בדרך כלל מומלץ להחליף כל 4-6 שעות. אם הזרימה חזקה יותר כדאי להחליף בתדירות גבוהה יותר. אם מדובר בטמפון, כדי להרגיש בטוחות, אפשר להשתמש גם במגן תחתון דק כגיבוי.

 

מה יש מלבד תחבושת או טמפון?

ישנו גם אמצעי נוסף לספיגת הדם בזמן הווסת והוא נקרע גביעונית. הגביעונית היא כוסית קטנה וגמישה מסיליקון רפואי, המוכנסת לנרתיק בזמן הווסת, ואוגרת את נוזלי הווסת. בשונה מטמפון ומתחבושת היגיינית הסופגים אותם. הגביעונית היא בצורת פעמון ויושבת בפתח הנרתיק. המשתמשת מחדירה את הגביעונית במצב מקופל וממקמת אותה קרוב לפתח הנרתיק. הגביעונית נפתחת, שפתה יוצרת אטימה עם דפנות הנרתיק ונוזלי הווסת נאגרים בה. כשהגביעונית מתמלאת, המשתמשת מרוקנת אותה ומנקה אותה לקראת שימוש נוסף. מדובר במוצר לשימוש רב פעמי. בסוף הווסת המשתמשת מחטאת את הגביעונית ומאכסנת אותה עד לווסת הבאה.

 

מדוע יש לי הפרשות על התחתונים?

במהלך החודש, בין ווסת לווסת מופיעות הפרשות על התחתונים. בביוץ יש הפרשות שקופות ולאחר הביוץ יש הפרשות מוגברות שהן טיפה לבנבנות וצהבהבות, והן צמיגיות. לקראת הופעת הדימום מופיעות הפרשות חומות המבשרות את ההתחלה של הגעת הווסת. בנוסף, במזג אויר חם או במידה ואנחנו לא מאווררות את הפות במהלך הלילה, או משתמשות בתחתונים או תחתוניות שגורמות לגירוי בעור של הפות, ייתכנו הפרשות נוספות.

 

מה ניתן לעשות עם ההפרשות?

בשביל להקל על ההפרשות את יכולה להשתמש בתחתוניות יומיות אבל חשוב שתשימי לב אם ההפרשות שלך מתבגרות בגללן או לא. אם כן, מומלץ להפסיק להשתמש בהן. את יכולה לישון במהלך הלילה ללא חלק תחתון, במידה ואת ישנה בחדר לבדך. האיוורור במהלך הלילה יקל על ההפרשות ביום המחרת. את יכולה לקחת איתך תחתונים להחלפה לבית הספר ולהחליף במהלך היום

 

ומה לגבי הגובה שלי?

הצמיחה לגובה מתחילה במקביל לתחילת גדילת השדיים. מהנצת השדיים עד הופעת הווסת תחלפנה 2 – 2.5 שנים שבמהלכן רוב הגדילה תתרחש. עם זאת, כשנתיים עד סיום ההתבגרות ייתכן ויוסיפו עוד 6 ס"מ בממוצע לגובה הסופי.

 

bottom of page