top of page

היריון לא מתוכנן

חוששת שנכנסת להריון? עשית בדיקת הריון שיצאה חיובית?

בדיקת הריון חיובית יכולה להלחיץ ובדיוק בשביל זה אנחנו כאן בשבילך. עומדות בפנייך שלוש אפשרויות:

שמירת ההריון ושמירת התינוק/ת

שמירת ההריון ומסירת התינוק/ת לאימוץ

הפסקת ההריון 

אנחנו כאן לכל התייעצות שתצטרכי. נקשיב, נתמוך ונסייע לך בכל מה שתרצי.
נאפשר לך מרחב בו ניתן להתלבט מה את רוצה לעשות ואיזו החלטה לקבל.
נלווה אותך בכל החלטה שתקבלי ונפנה אותך לא/נשי מקצוע בקהילה שיוכלו לעזור לך.


אם את חשה מצוקה רגשית על רקע כניסתך להריון לא מתוכנן - את מוזמנת ליצור איתנו קשר מיד בשעות הפעילות בסניפים וגם במענה החירום בשעות הערב.

הפסקת הריון

מי שמעוניינת להפסיק את הריונה, חייבת לפנות לוועדה בבית חולים שהיא היחידה הרשאית לאשר הפסקת היריון. הוועדה מורכבת מרופא/ה מומחה/ית במיילדות ובגינקולוגיה, רופא/ה מומחה/ית נוספ/ת ועובדת סוציאלית. בין חברי הועדה חייבת להיות לפחות אישה אחת.

 

מי רשאית ע"פ החוק לקבל אישור להפסקת היריון?

  1. לקטינה שטרם מלאו לה 17, או לאישה שעברה את גיל 40

  2. במקרה של הריון מחוץ למסגרת נישואין, כולל אישה רווקה, גרושה או אלמנה, או הריון שנובע מיחסים אסורים לפי החוק  הפלילי, כגון אונס, גילוי עריות וכיו"ב.

  3. במקרה שהוולד עלול להיות בעל מום גופני או נפשי

  4. במקרה שהמשך ההריון עלול לסכן את חיי האישה או לגרום לאישה נזק גופני או נפשי

הפסקות הריון מבוצעות באופן חוקי רק בבתי חולים שהוסמכו לכך על ידי משרד הבריאות. לפני ביצוע הפסקת ההריון יש לפנות לוועדה שרשאית לאשר הפסקת הריון על פי הסעיפים הנ"ל. ברוב בתי החולים בארץ מתקיימות ועדות להפסקת הריון. בכל בית חולים ההתנהלות היא שונה. להלן רשימת הועדות להפסקת הריון בבתי החולים על מנת שתוכלי להחליט היכן לעבור את הפסקת ההריון.

 

כיצד פונות לוועדה?

כל בית חולים פועל בצורה אחרת. כדאי להתקשר לבית החולים ולברר את הימים והשעות שהועדה מתכנסת ואם יש צורך לקבוע תור מראש. לאישה יש זכות לפנות לכל בית חולים שהיא בוחרת והיא איננה מוגבלת לאזור מגוריה. עם זאת יש קופות חולים שעובדות עם בתי חולים מסוימים ולכן כדאי לברר עם קופת החולים לאיזה בית חולים היא מפנה עם טופס התחייבות (טופס 17).

 

בעת הפנייה לוועדה, ממלאת האישה טופס בקשה הכולל פרטים אישיים, פרטים רפואיים והסיבה לבקשתה להפסיק את הריונה. על האישה להביא איתה לדיון בוועדה את תעודת הזהות שלה או תעודה מזהה אחרת (חובה על האישה להזדהות). אולם, חשוב לדעת שעל כל המידע שנמסר לוועדה חל חיסיון רפואי.

 

יש להגיע לוועדה עם תוצאות הבדיקות הדרושות לתהליך הפסקת הריון: אולטרסאונד המראה את גיל ההריון ובדיקת סוג דם וספירת דם. תוצאת האולטרסאונד קובעת את הגודל המדויק של ההריון ועל פי זה יכול הרופא לומר לאישה אם היא עדיין יכולה לבחור בין הפלה באמצעות כדורים (הפלה תרופתית) לבין הפלה כירורגית.

לרשימת הועדות להפסקת הריון

למה לצפות?

עם הגעת האישה לבית החולים, תפנה אותה מזכירת הועדה לשיחה עם עובדת סוציאלית. לאחר מכן רשאית האישה גם לשוחח עם הרופא/ה על תהליך הפסקת ההיריון. לאחר הסברים, מתבקשת האישה לחתום על "טופס הסכמה מדעת" לביצוע הפסקת היריון. החלטת ואישור הועדה ניתנים בד"כ מיידית ובמקום.

 

ברוב בתי החולים, אין אפשרות לעבור את ההפלה באותו יום שבו פנתה האישה לוועדה. עם זאת, ברגע שיש לאישה אישור להפסיק את הריונה יקבע תור תוך זמן קצר. אם מדובר בהפלה תרופתית, האישה תוזמן לחזור תוך יום/יומיים.

 

עלות כספית של הועדה:

נערות מתחת לגיל 19 אינן צריכות לשלם כדי לגשת לוועדה להפסקת הריון.

מעל גיל 19 ועד גיל 33, יש לשלם לוועדה 450 ₪. לאחר אישור הוועדה, האישה תקבל החזר מקופת החולים שלה אל מול קבלה ואישור של הוועדה. 

 

ועדות להפסקת הריון בהריונות מעל שבוע ה - 24

להפסקת היריון לאחר השבוע ה- 24, נדרש אישור מוועדה מיוחדת הנקראת "ועדת על" הפנייה לאחת הועדות היא באמצעות הוועדות הרגילות.

 

הפסקת הריון תרופתית

ניתן לעבור הפסקת הריון תרופתית בשלב מוקדם של ההריון, עד 7 - 9 שבועות ובתנאי שרואים בבדיקת האולטרסאונד שק היריון בתוך חלל הרחם. תהליך הפסקת ההיריון מורכב משני שלבים: בשלב הראשון האישה נוטלת 3 טבליות מפג'ין ונשארת בבית החולים להשגחה למשך 2 - 3 שעות. המפג'ין גורם להפסקת התפתחות ההיריון ולהתנתקות שק ההיריון מדופן הרחם.

 

השלב השני: לאחר 44-33 שעות, האישה חוזרת לבית החולים ונוטלת שתי טבליות של ציטוטק המכילה מיזופרוסטול. מיזופרוסטול גורם להתכווצויות הרחם ופליטת שק ההיריון. בשלב הזה האישה נשארת בבית החולים בין 3 ל 6 שעות להשגחה רפואית. הפעילות המשולבת של שתי סוגי הטבליות גורמת לתהליך הפסקת היריון.

למה לצפות במהלך הטיפול ואחריו?

במהלך השלב הראשון, יכולות להופיע (אבל לא בהכרח) תופעות הלוואי הבאות: חולשה, בחילות, דימום קל וכאבים הדומים לכאבי ווסת. במהלך שלב השני יתכן שיופיעו כאבים חזקים ודימום, כולל גם גושי דם. למרבית הנשים שיא הכאב וסיום הפסקת ההיריון מתרחשים במהלך 3 השעות. יתכנו תופעות לוואי כגון: בחילות ו/או הקאות, חולשה והרגשה כללית לא טובה. רמת הכאב משתנה בין אישה לאישה אבל ניתן תמיד להשתמש במשככי כאבים. בהליך הפסקת היריון תרופתית ישנו פעמים רבות דימום שנמשך עד לשישה שבועות או אפילו עד קבלת הווסת, אך בד"כ הדימום נחלש אחרי מספר ימים. הווסת אמור להופיע בין 4 עד 3 שבועות אחרי תהליך ההפלה. עד קבלת הווסת, יתרחש ביוץ וקיימת אפשרות להיכנס להיריון. רצוי לא לקיים יחסי מין עד לקבלת הווסת הראשון אחרי ההפלה. כמובן, כאשר מקיימים יחסי מין חובה להשתמש באמצעי מניעה.

 

שבועיים לאחר ההפלה, על האישה לעבור בדיקת אולטרה-סאונד בבית החולים בו היא ביצעה את הפסקת ההריון, שמטרתה לוודא שאין שאריות היריון בחלל הרחם ושהפסקת ההריון הושלמה. במקרים בודדים (בין 3%-4%) ההפלה אינה מלאה ויש צורך בגרידה כדי להשלים את התהליך.

הפסקת הריון כירורגית 

לפני ביצוע ההפלה - כמה שעות לפני ההפלה עצמה האישה מקבלת ציטוטק להרחבת צוואר הרחם או שמוכנסת לצוואר הרחם "למינריה" (אצה הסופגת את הנוזלים בצוואר הרחם ובהדרגה מתרחבת ומרחיבה את הצוואר) ביום לפני (תלוי בבית החולים). יש להגיע לביצוע בצום של שמונה שעות. התהליך אורך כ- 10 דקות ונעשה בהרדמה מלאה. כעבור כחצי שעה עד שעה אחרי ההפלה, האישה מתעוררת ומתאוששת מההרדמה. לאחר ההתעוררות היא נשארת להשגחה רפואית כשעתיים עד לשחרור לביתה.

 

למה לצפות במהלך ההפלה ולאחריה?

החדרת הלמינריה עלולה לגרום לאי נוחות ולעתים כרוכה במעט כאבים. לאחר ביצוע ההפלה, כאשר האישה עדיין בבית החולים, עלולות להופיע תופעות לוואי של ההרדמה כגון: בחילה או בכי, החולפות תוך זמן קצר. בנוסף יכול להופיע דימום.

 

עם השחרור מבית החולים, לרוב מקבלת האישה מרשם לאנטיביוטיקה שמומלצת כטיפול מניעתי נגד זיהום. במשך מספר ימים עד שבועיים לאחר ההפלה יכול להופיע דימום קל. כעבור שבועיים, מומלץ להיבדק אצל רופא/ת נשים כדי לוודא שצוואר הרחם חזר למצב הטבעי שלו ולהתייעץ בקשר לאמצעי מניעה. הווסת אמור להופיע תוך 4 עד 6 שבועות לאחר ההפלה. כבר עד קבלת הווסת הראשון לאחר ההפלה יתרחש ביוץ, ואפשר להיכנס להיריון. מומלץ לא לקיים יחסי מין עד הווסת הראשון, וכמובן חובה להשתמש באמצעי מניעה. במקרים בודדים, מתפתחת דלקת בחלל הרחם ויש צורך לחזור מיד לבית החולים. יתכן שתהיינה תופעות כגון: כאבים עזים, דימום מוגבר והרגשה כללית לא טובה, המעידות על זיהום.

 

bottom of page