
נטייה וזהות מינית

זהות מינית מתייחסת למכלול המאפיינים שקשורים לזהות מגדרית ולנטייה מינית.
"מין" מגדיר מאפיינים ביולוגיים, זאת אומרת איברי המין שנולדנו איתם – זכר נולד עם פין ואשכים ונקבה נולדת עם פות, רחם ושחלות.
"מגדר" זהו מושג המתייחס להגדרות חברתיות של מה שנחשב "גברי" ומה שנחשב "נשי". ההגדרות החברתיות המגדריות מייצרות ציפיות שונות לגבי התנהגות, מראה, תחביבים ועיסוק של נשים וגברים.
מהרגע שילד או ילדה נולדים, מצפים שתהיה התאמה בין המין והמגדר שלו/ה. אם נולדתי עם פות אז מצופה ממני להתאים לכלל המאפיינים הנשיים הסטריאוטיפיים, ואם נולדתי עם פין אז להתאים לכלל המאפיינים הגבריים. ציפייה מרכזית נוספת מגברים ונשים, להימשך למין והמגדר המנוגדים להם – שנשים יימשכו לגברים, וגברים לנשי.
לא תמיד יש התאמה בין המין לבין המגדר. לפעמים כל אחת ואחד מאיתנו יכולים להרגיש שהם לא עומדים בציפיות החברתיות ומתנהגים כמו "האשה המושלמת" או כמו "גבר גבר". במקרים מסוימים, קשה לאנשים בחברה לקבל גבר או אשה שלא מתנהגים כמו שמצופה מהם, והם מקבלים תגובות מזלזלות ואלימות. למשל, נער שלא אוהב כדורגל...
גם בין המגדר והמין לבין משיכה מינית אין תמיד התאמה, והנטייה וההעדפה המינית יכולה להיות רחבה ומגוונת יותר ממה שנדמה לנו.
איש.ה יכול.ה להזדהות באחת או יותר מהזהויות המיניות, אפשרי ולגיטימי לבחון את המיקום שלי בזהויות השונות הללו.
מושגים: נטייה מינית
-
הטרוסקסואליות: משיכה לא.נשים מהמגדר והמין הנגדי.
-
הומוסקסואליות: משיכה לא.נשים מאותו המגדר והמין. בדרך כלל מונח שמתייחס לגברים שאוהבים ונמשכים לגברים.
-
לסביות: נשים שאוהבות ונמשכות לנשים.
-
ביסקסואליות: משיכה לשני המגדרים, גם לגברים וגם לנשים, לא בהכרח באותה צורה או באותה עוצמה.
-
פאנסקסואליות: משיכה ליותר ממגדר אחד, לא בהכרח באותה צורה או באותה עוצמה. פאנסקסואלים טוענים שיש יותר משני מגדרים (ראו הסבר בהמשך), ולכן הם לא "בי" – לא נמשכים רק לנשים/גברים.
-
דמיסקסואלים: משיכה מינית שמתפתחת רק לאחר הכרות ועל בסיס אופי, ללא קשר למגדר ולמראה.
-
א-מיניות: חוסר משיכה מבחינה מינית לא.נשים אחרים.ות (אך עדיין עשויה להיות משיכה רומנטית).
מושגים: זהות מגדרית
-
סיסג'נדריות: מבטא הלימה בין הגוף שלי לבין המגדר שאני משויכת אליו. למשל, נקבה שמרגישה וחיה כאישה, וזכר שמרגיש וחי כגבר.
-
טרנסג'נדריות: מי שחשים וחיים במגדר השונה מזה שנולדו אליו. כלומר, הגוף והמין הביולוגי לא הולמים את המגדר אליו אני מרגיש.ה שייכ.ת. המושג לא מבטא משיכה מינית.
-
ג'ינדר קוויר: א.נשים שלא מגדירים את הזהות המגדרית שלהם.ן לפי ההגדרות של "גבר" או "אישה". חלק מהג'נדרקווירים.ות מרגישים.ות וחיים.ות שהם גם גברים וגם נשים בחלקים שונים מהזמן, וחלק בכלל לא מזדהים עם ההגדרות האלו.
מדוע אני חש.ה תחושת בלבול לגבי מי שאני נמשכ/ת אליה/אליו? האם אני לא אמור/ה לרצות את המין והמגדר המנוגד אליי?
זה מאוד טבעי להרגיש בלבול מבחינת הנטייה המינית שלך ומי שאת.ה מרגיש.ה שאת.ה נמשכ.ת אליו.ה או מתעניינ.ת בו.ה. אין משהו שאנחנו אמורים להיות. עם זאת, זה נשמע לא פשוט להיות במקום המבולבל הזה. זה בסדר גמור לחיות את הבלבול הזה ולא למהר להגדיר את מי שאתה או להכניס את עצמך לתבניות. יש סיכוי שתחושת הבלבול תהפוך בהמשך למשהו שאתה מאוד בטוח בו, אך יתכן שלא תצליח להגיע להגדרה חד משמעית ואף אחד לא דוחק בך לעשות זאת! חשוב לומר שגם לזה אין נוסחה אחת ברורה ומוחלטת. יתכן ותבין שאתה אוהב את שני המינים ונמשך לשניהם- מה שנקרא ביסקסואל ויתכן שתבין שאתה הומוסקסואל- נמשך לבני מינך או שכל אירוע בחייך ייבחן לגופו.
קשת המיניות היא רחבה ולעיתים לוקח זמן להגדיר אותה, או שלא מצליחים כלל, אך חשוב לזכור שגם אין צורך. גם אם אתה בנקודה שאתה מרגיש שאתה כבר יודע, אין בזה כל פסול. אהבה היא דבר יפה, ממלא ומבורך ועל כן כזו מכל סוג היא מקובלת ולגיטימית ואין מה להתבייש בה.
איך לספר להורים?
שאלת ההורים היא שאלה מורכבת ולא חד משמעית. הורים בעלי אופי שונה יכולים להגיב ו/או לקבל את הבשורה בצורות שונות. מומלץ טרם ההחלטה לבשר להורים, ליצור לעצמך רשת ביטחון של אחת מהעמותות (שמפורטות בתחתית העמוד) כדי לעבד את תחושותייך ולקבל כלים לקראת חשיפת זהותך מול ההורים.
יציאה מהארון בפני ההורים והמשפחה יכולה להיות תהליך ארוך וזה יכול לקחת זמן. אל תשכח.י שבזמן שאת.ה חשבת על זה הרבה זמן, להורים ולמשפחה שלך זה חדש וגם הם צריכים זמן להסתגל. את.ה יכול.ה גם לפגוש א.נשים שעברו תהליך דומה לשלך ולהתייעץ איתם לגבי מה שהם עברו עם המשפחה שלהם.
האם זה שאני הומו אומר שאני צריך לקיים חדירה?
חד משמעית לא. גם הטרוסקסואלים לא מגדירים את הנטייה המינית שלהם לאחר התנסות מינית, או רק אחרי חדירה. חדירה יכולה להיות חלק מהאקט המיני, אך היא לא מגדירה את הנטייה המינית. יש דרכים רבות לקיום מגע מיני ולהיות באינטימיות שלא מחייבות לכלול חדירה. האקט הזה אינו מגדיר את הנטייה המינית שלך כגבר הומו.
כל קיום של מגע מיני דורש תקשורת, הסכמה ורצון מלא שלך ושל בן או בת הזוג, ללא קשר לזהות המינית. העובדה שהזהות המינית שלך היא הומוסקסואל \ הטרוסקסואל.ית \ לסבית \ ביסקסואל.ית לא אומרת שעלייך לקיים יחסי מין עם כל אחד.ת. מגיע לך פרטיות ובחירה בכל הקשור למיניות שלך- עם מי לקיים יחסי מין, מה הגבולות שלך ובעיקר הדדיות במערכת היחסים המינית. בנוסף, בכל סוג של יחסי מין על שני הצדדים לדאוג לאמצעי מניעה.
איך לסביות מקיימות יחסי מין?
בהרבה מובנים מין בין נשים דומה למין בין אישה לגבר. יחסי מין כוללים בכלל מגע מיני מענג בגוף בכלל ובאיברי המין והאזורים הארוגניים (אזורים בגוף שמגע בהסכמה בהם מעורר מינית, כמו האזניים והחזה למשל). אין נוסחה נכונה לאיך לעשות מין. גם בין גברים וגם בין נשים לנשים כדאי שיהיה שיחה ובירור של מה נעים ומה כיף. גם בלי איבר המין הזכרי, נשים יכולות ליהנות מינית ולהגיע לאורגזמה. רוב הנשים חוות אורגזמה ממגע בדגדגן ולא מחדירה. התמזמזות, מין אוראלי, מין ידני – כל האקטים האלו הם גם חלק מיחסי המין בין הנשים.
למי ניתן לפנות?
ישנם ארגונים רבים לקהילה הגאה. ריכזנו פה את שני הארגונים המרכזיים לייעוץ לנוער:
-
יש עם מי לדבר: קו קשב ותמיכה, למתן סיוע ולהתלבטות או מידע בכל נושא הקשור לנטייה המינית. פעיל בימים א-ה בשעות 19:30-22:30 בטלפון: 03-6205591. ניתן לפנות גם במייל yesh@glbt.org.il.
-
איגי – ארגון נוער גאה. קבוצה של נוער מתלבט או גאה, המאפשרות לנוער החווה את אותם קשיים ואותן דלימות להיפגש. הקבוצות פזורות בחרבי הארץ ונפגשות אחת לשבוע במקום מפגש דיסקרטי, ונותנות לבני הנוער מקום להיות בו מי שהם, בלי צורך להסתתר. בקבוצות תוכלו גם להכיר עוד נערים ונערות נוספים, כדי שתדעו שאתם לא היחידים - ויש עוד שמרגישים כמותכם! לכל הפרטים יש להיכנס לאתר האינטרנט: www.igy.org.il.
-
לרשימת כל הארגונים של קהילת הלהט"ב יש להיכנס לאתר.